Gerhana Matahari 15 Januari 2010

KEMASKINI: 11:11pm - Imej-imej gerhana matahari dari lensa Sdr Shahrin.  Lokasi Pekan Rabu, Pulau Langkawi. Layari falak Online untuk maklumat lanjut.Hari ini sekali lagi Allah pertontonkan kekuasaanNYA dalam menguruskan alam ini - khususnya bulan dan matahari, seperti yang dinyatakan dalam Ayat 40 Surah Yasiin.

Lihatlah catatan perjalanan gerhana matahari hari ini,  bersumberkan NASA

Allah Subhanahu Wata’ala telah menciptakan langit dan bumi ini dengan penuh keindahan dan kehebatan. Di bumi, Allah ciptakan kita manusia disamping mahluk lain seperti binatang, tumbuh-tumbuhan, gunungganang,lautan, sungai dan sebagainya. 

Manakala di langit, Allah ciptakan matahari, bulan dan bintang yang menghiasi panorama yang indah serta bermanfaat kepada hamba-hambanya, bukan setakat menciptakan sahaja, tetapi Allah Subhanahu Wata’ala telah mentadbir alam semasta ini dengan kudrat dan iradatnya, sehinggalah tidak ada sebab boleh berlakunya perlanggaran antara satu sama lain, jika sekiranya berlaku pertembungan, maka ini akan mengakibatkan kehancuran dan kemusnahan. 

Maksud firman Allah Subhanahu Wata’ala dalam surah Yaasin ayat 40:

“Tidaklah mungkin bagi matahari mendapatkan bulan dan malam pun tidak dapat mendahului siang dan masing-masing beredar pada garisan inderanya”

Pada hari ini sekali lagi Allah Subhanahu Wata’ala telah memperlihatkan kehebatan dan kekuasaannya, dimana berlakunya gerhana matahari pada hari ini 15 Januari 2010. Menurut ahli astronomi, kejadian gerhana berlaku akibat dari kedudukan sejajar antara matahari, bulan dan bumi, ini dinamakan sebagai gerhana matahari.

Manakala jika berlaku kedudukan sejajar antara matahari, bumi dan bulan, maka dinamakan gerhana bulan. Kedudukan sebegini akan menghalang cahaya matahari sampai ke bumi dan dinamakan gerhana kerana sebagaimana yang kita maklum bahawa bulan dan bumi sifatnya adalah menerima cahaya dari matahari.

Hayati khutbah Gerhana Matahari seterusnya DI SINIKunjungilah ANGKASA Malaysia untuk melihat detik-detik kehebatan dan kekuasaan Allah...

 TONTONI JUGA DETIK-DETIK GERHANA HARI INI

NOTA: Rujuk tarikh-tarikh berlakunya gerhana bulan dan matahari dalam Tahun 2009 dan 2010 - sumber NASA