Berita Ringkas


Umat Islam akan mengatasi yang beragama Kristian di United Kingdom dalam tahun 2020, InsyaAllah. Baca DI SINI

minda.JUMAAT: akal.harta


Masjid Kristal dan Taman Tamadun Islam adalah 'tarikan pelancungan' baru di Kuala Trengganu. Sekadar ingin tahu apakah kehebatan kompleks yang menelan belanja RMratusan.Juta itu, saya singgah untuk solat Maghrib (dalam perjalanan ke lapangan terbang) petang semalam.

Dinamakan Masjid Kristal kerana terdapat bebola kristal di puncak empat menara masjid... Kompleks TTI itu sebenarnya masih dalam pembinaan (secara fizikalnya mungkin dalam lingkungan 70% siap).

MK & TTI dikatakan turut menyumbang kepada beberapa kekalutan (politik) yang sedang melanda negeri itu sekarang (mengikut cerita pemandu teksi yang membawa kami ke lapangan terbang..?). Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Justeru itu, minda.JUMAAT kali ini ingin membawakan pemikiran Ibrahim Adham yang amat mudah kita fahami:

Jika berpegang kepada AKAL semata-mata,
akan SESATlah dia!

Jika berpegang kepada HARTA,
akan BERKURANGANlah jadinya!

Jika berpegang kepada KEMEGAHAN manusia,
dia menghampiri KEHINAAN!


Nota /Pengajaran
1. Menggunakan akal itu penting. Namun perlulah tunduk kepada Islam. Itu dinamakan iman.

2. Akal tanpa ilmu itu gila - kerana dipacu nafsu!

3. Berpegang pada harta, harta akan kurang? Sifat bakhil contohnya, dari aspek fizikalnya harta itu dirasakan tidak kurang. Apa yang kurang? Kurang NILAInya - disisi agama, keimanannya.

4. Harta itu dalam tangan, bukan dalam hati!

5. Sayidina Umar al-Khatab berpesan: kemegahan dunia itu kerana pangkat dan hartanya (yang disanjungi manusia), namun ilmu (dimiliki) jualah yang menghindari manusia daripada kehinaan!