persekitaran YSB (9) - jejak-jejak senario


Malam Jumaat atau Sabtu lalu ramai di antara kita yang sempat menghadiri majlis atau ceramah Israq dan Mikraj. Kisah perjalanan Nabi kita dari Masjid Al-Haram di Makkah, ke Masjid Al-Aqsa di Palestin dan seterusnya naik ke langit (yang tidak di ketahui berapa jauhnya) dalam tempoh yang singkat.

Tentu masih lagi segar di ingatan kita. Kerana filem itu dimainkan setiap bulan Rejab. Seperti juga khutbah Jumaat, kita diingatkan untuk bertaqwa kepada Allah.

Ketika memudahcarakan sesi merangka senario 30 tahun bisnes dan industri berkaitan Ahad lalu, peserta telah dibawakan pengajaran Israq dan Mikraj... sebagai mukadimahnya. Disambung pula dengan kisah Nabi Musa cuba menuntut ilmu dengan Khidir (seperti diarahkan Tuhan)... Sebenarnya lakaran di atas itu tercetus selepas solat Suboh pagi tersebut.

Alhamdulillah, ternyata memudahkan minda mereka! Hinggakan seorang Pengurus beragama Hindu berkata "...saya tahu cerita itu Tuan Haji. Ketika di sekolah menengah dahulu!" Selepas cuba diperjelas lanjut kepada beliau.

Coretan di atas adalah di antara beberapa teknik dalam mereka senario awalan. Episod awal dalam pemikiran senario amat penting. Penting dalam mendapatkan maklumat-maklumat yang 'diketahui'.

Merangka atau merancang senario itu bermula dengan menggunakan maklumat yang kita ketahui. Episod-episod akhirnya adalah cabaran utamanya. Mengapa? Kerana episod-episod akhir sesuatu perancangan senario itu merupakan jejak-jejak senario atau babak-babak 'fantasi bisnes!'

Minda kita tidak dikuniakan dengan mukjizad Nabi kita
- tayangan filem akhirat.
Minda kita tidak dikurniakan dengan ilmu (Nabi) Khidir
- kejadian masa depan.

Tetapi, minda kita dikurniakan kekuatan untuk mengolah maklumat-maklumat persekitaran yang tidak terjangkau! ....Di antaranya, maklumat-maklumat dalam PEST.

Sampai di sini dahulu.