nasi sunda...

Jam 09:00, selepas jenazah Pak Harto diterbangkan ke Solo untuk diberi kehormatan terakhir seorang Negarawan, kami pula menuju Bandung... (hendak cari air batu bandung!)

Melalui lebuhraya Jakarta-Bandung, perjalanan 200km itu selalunya mengambil masa paling cepat 2 jam. Namun (supir baru) dengan Kijangnya (...Toyota Inova) 1.5 jam sudah melewati Bandaraya Bandung!... terpaksalah cuit Mem untuk kenakan tali pinggang (kami duduk di seat belakang)... serta berzikir sepanjang perjalanan!

Pemandangan kehijauan sawah padi amat melegakan. Tanah pertanian subur menuju Bandung itu kehitam-hitaman (berbanding kemerah-merahan ke Bogor).

Kali ini 'jalan-jalan cari makan' (makan tengahari) menikmati pula hidangan Sunda 'asli' di Laksana...yang terkenal itu.

Di antara menu specialnya: Sup Buntut Sapi (...sup ekor sapi...pertama kali merasa sapi), ikan sungai (semacam ikan talapiah) bakar berempah - dihidang bersama cecahan cili api... bukan sahaja berpeluh, tetapi cucuran air mata kepedasan!

Perhatikan konsep sajiannya: duduk sahaja segala yang ada di kedai itu terhidang. Cuma pilih yang mana berkenan seleranya...