fORMULA 5P: PRINSIP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sabtu M A,

Kita bertemu kembali bagi membincangkan formula seterusnya. Tentu anda tidak sabar untuk mengkaji formula 5P ni bukan? Apabila melihat kepada karya penulis-penulis bestseller tempatan mahupun antarabangsa, kita dapat melihat apakah hala tuju perjuangan mereka. Ke manakah mereka hendak di bawa pembaca. Apakah kepercayaan yang mereka ingin kita pegang. Kesemua ini menunjukkan bahawa penulis-penulis bestseller ini menulis dengan berpegang kepada satu prinsip tertentu.

Sabtu M A, inilah FORMULA P KE 2 iaitu setiap pengarang perlu ada prinsip dalam penulisan mereka. Prinsip itu mungkin dalam bentuk ideologi, falsafah atau pun nilai murni yang ingin dipupuk. Pengarang mempunyai prinsip diumpamakan seperti kapten yang mempunyai kemudi. Beliau akan belayar dengan kemudi yang dipegangnya erat dan tidak mungkin terlepas.

Pengarang tanpa prinsip umpama kapal layar yang ada kapten tetapi tiada angin. Jadi ia berlayar betul-betul ikut nasib dan arus laut. Apabila ditolak ke tepi, ke tepilah ia, apabila ditolak ke tengah, ketengahlah ia. Apabila kita ingin menjadi seorang pengarang karya bestseller, kita perlu ada prinsip yang kita pegang dalam penulisan kita. Jika kita seorang Islam, kita perlu berpegang bahawa karya yang ditulis perlu islamik. Segala hala tuju penulisan kita adalah bagi menunjukkan bahawa Islam itu cantik, hebat dan untuk semua orang.

Apabila ia mula lari daripada ajaran Islam, BERHENTI! Lihat balik dan ubah balik. Itu yang kita kata sebagai prinsipdalam penulisan. Tahu bila hendak berjalan, tahu bila hendakberhenti dan tahu berpata balik.

Apakah prinsip yang Sabtu M A pegang dalam penulisan Sabtu M A?

Petikan dari sumbangan:
MQ Human Development
188 Jalan Tengku Sulaiman 28700 Bentong, Pahang, Malaysia