buku.buku..buku...

Sempat menjenguk-jenguk ke Plaza Senayan /Senayan City, salah satu kompleks membeli-belah (5*) yang tidak kurang hebatnya. Matlamat utama adalah untuk mencari makan (tengahari) dan membelek-belek buku, buku, buku... (Sesuatu yang menjadi amalan apabila ke luar Negara)

Kedai buku Kinokuniya meliputi hampir separuh ruang di tingkat 5 kompleks Sogo. Fokus adalah di bahagian buku-buku Indonesia. Dari jauh nampak jelas apa yang dipamirkan... tajuk-tajuk 'best seller' (bahasa Inggeris)! Apabila membeleknya... rupa-rupanya buku terjemahan ke dalam bahasa Indonesia. Banyak sekali buku-buku bentuk itu - tetapi amat kurang (dalam Bahasa Melayu) di tempat kita...

Disebabkan kesuntukan masa, tidak dapat 'mengulat buku' lama di situ. Capai 5 buah... Rp250,000 sahaja (agak murah berbanding di Malaysia) - 2 buah darinya untuk Sifu PTS :

1. Barack Obama - Menerjang Harapan: Dari Jakarta Menuju Gedung Putih [The #1 New York Times Bestseller]
2. Habiburrahman El Shirazy - Di atas Sajadah Cinta [sudah 18 kali diulang cetak!]

...Al-Fatihah

Hilangnya sebutir permata yang
memperjuangkan kebenaran Illahi...

SHAH ALAM 30 Jan. - Bekas Mufti Selangor, Datuk Ishak Baharom, 80, meninggal dunia di Hospital Sungai Buloh tengah hari ini selepas hampir 21 jam dirawat di unit rawatan rapi (ICU) hospital berkenaan.
Timbalan Pengarah Perubatan Hospital Sungai Buloh, Dr. Khalid Ibrahim berkata, Allahyarham meninggal dunia pada pukul 2.50 petang akibat pendarahan dalam kepala. Beliau telah dimasukkan ke hospital tersebut pada pukul 6 petang semalam. Jenazah Allahyarham akan dikebumikan esok.

Sumber: Maklumat didapati Di Sini dan DI SINI