fORMULA 5P: PERHUBUNGAN

Assalamualaikum & selamat sejahtera,
Sabtu,

Kita sambung perbincangan kita. Perhubungan Awam dan Public Speaking (Pengucapan Awam) yang baik adalah FORMULA 5P yang ke3. Seorang pengarang perlu mempunyai keupayaan berkomunikasi dan hubngan awam yang baik. Komunikasi di sini dimaksudkan boleh bercakap dan meluahkan idea yang ada pada karya yang ditulis.

Kebanyakan pengarang melihat biarlah karyanya bercakap bagi dia. Ini kesilapan yang besar, hanya sekadar karya tidak membina kredibiliti karya tersebut. Pengarang perlu menambahkan keyakinan kepada karya dengan bercakap mengenai ideanya.

Saya ada pengalaman dengan beberapa orang pengarang, pihak syarikat saya sudah mengaturkan satu program di sebuah kedai rangkaian yang terkenal dan besar di ibu kota. Program tersebut adalah bagi memperkenalkan buku karya beliau kepada umum. Inilah antara kaedah promosi yang sering digunakan bagi menonjolkan buku karya pengarang kepada orang ramai. Si pengarang tidak bersetuju sebab alasannya dia tidak boleh bercakap.

Bagaimana karya tersebut hendak jadi bestseller apabila pengarangnya takut untuk kehadapan dan menambah kredibiliti kepada buku tersebut? Bagaimana hendak menghasilkan peminat kepada karya kita apabila kita tidak memperkenalkannya kepada orang luar? Ini yang perlu ditengok dan difikir oleh seorang pengarang. Apabila kita melihat karya-karya bestseller luar yang mencecah nilai jualan berjuta dolar.

Kebanyakannya adalah daripada pengarang yang boleh keluar dan bercakap idea karyanya. Ia dikenali dan diminati oleh peminat buku. Stephen R. Covey, Norman Vincent Peale, Anthony Robbins dan ramai lagi. Semuanya bercakap dan berkomunikasi kepada orang ramai mengenai buku mereka. Di Malaysia pun apa kurangnya, di PTS karya-karya bestseller seperti karya Dato' Dr. Fadzilah, Ahmad Naim Jaafar, Ahmad Fadzli Yusof, Dr. Robiah K. Hamzah dan Ann Wan Seng adalah mereka yang bersedia bercakap tentang idea mereka.

Perhubungan penulis dengan penerbit terutamanya editor perlu dijaga dengan baik. Perhubungan inilah yang memberikan timbal balas baik kepada buku. Ada sesetengah penulis tidak mahu bertolak ansur dan bertoleransi dengan teguran penerbit ataupun editor. Mereka merasakan bahawa karya mereka sudah cukup sempurna.

Penerbit dan editor bercakap bagi pihak industri. Mereka sudah lama berada dalam industri dan memahami keadaan pasaran buku. Apa yang mereka cakapkan menggambarkan apa kehendak pasaran. Pengarang yang baik selalunya bertolak ansur dan memberikan kerjasama baik kepada penerbit. Ia memudahkan buku tersebut dinaiktaraf bersesuaian dengan kehendak pasaran. Dalam keadaan begini, penerbit pun merasakan bahawa pelaburan yang dibuat berbaloi dan tentu mereka akan menambahkan lagi pelaburan kepada pengarang yang menjaga hubungan dengan mereka.

Sabtu pengarang yang bagaimana? Bersambung esok hari....

PETIKAN DARI SUMBANGAN:
MQ Human Development
188 Jalan Tengku Sulaiman, 28700 Bentong, Pahang Darul Makmur, Malaysia

Impian 50 Tahun

Kelmarin, Azrul pemuda lulusan ijazah IT dari UTM menghantar dan melengkapkan pemasangan perisian komputer meja yang baru dibeli secara hardware terpilih-pilih. Sudah 5 tahun berkerja dengan kedai taukeh Cina dotcom di Subang Parade; menimba pengalaman.

Selepas membuat regangan-regangan otot-otot dan sarapan awal pagi, memasuki kuliah mingguan Sifu PTS:

Khutbah Jumaat PTS: Bahasa Komitmen
Dalam salah satu hadith Nabi Muhammad, beliau tidak membenarkan kita menggunakan perkataan yang bermakna ‘kalau’ atas alasan perkataan itu adalah perkataan yang ‘lemah’.

Rupa-rupanya, lebih seribu tahun kemudian, pakar-pakar konumikasi persuasif Barat juga menyenaraikan perkataan ‘if’ sebagai perkataan yang tidak boleh digunakan apabila kita bermaksud hendak mendapatkan keyakinan orang.

Alasan yang dikemukakan oleh pakar-pakar Barat itu adalah perkataan ‘if’ (kalau) adalah perkataan yang menunjukkan orang yang menggunakannnya itu tidak mempunyai komitmen mahu melakukan apa yang dikatakannya. Patutlah… perkataan ‘if’ dan ‘kalau’ menjadi perbendaharaan kata orang-orang politik.

Baca buku ‘Straight Thinking, Crooked Thinking’ yang amat terkenal itu, di mana kita diberitahu apabila kita hendak melepaskan diri daripada janji yang kita buat, gunakan ‘if’ dan ‘kalau’ sebanyak-banyaknya semasa membuat janji itu. Jadi, apabila orang menagih janji tersebut, kita dapat katakan, “Saya kata, ‘kalau’….”

Rupa-rupanya, perkataan ‘if’ dan ‘kalau’ adalah salah satu ciri bahasa mereka yang hipokrit, yang munafik, yang berjanji palsu.

Patutlah Nabi Muhammad menggunakan perkataan ‘apabila’ atau ‘when’. Perkataan ini adalah perkataan yang mengandungi komitmen.

Nota Kuliah:Puan Ainon Mohd

Presiden,Universiti Terbuka PTSainon@pts.com.my
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

sab2 Says:
June 15th, 2007 at 9:30 am
Puan Sifu, assalamu’alaikum.

Apabila menjurus kearah suatu komitmen, yang pastinya ada keyakinan;

Apabila dalam keyakinan ada kebenaran, yang pastinya mengajar kita mencipta fakta yang tepat;

Apabila kebenaran tidak perlu mencari tempat bersembunyi, yang pastinya mati dalam kebenaran itu adalah kehidupan; dan

Apabila ayat-ayat di atas ditulis, yang pastinya pembelajaran telah bermula.


Warta pagi ini memaparkan tiga tajuk pilihan:

1. "Impian 2057 PM" - mahu Malaysia di puncak dunia dalam semua bidang, dan menjadi tajuk utama semua akhbar arus perdana hari ini. Satu halatuju strategik yang sememangnya cantik.

2. "Setiap keluarga Melayu seorang profesional" - kata TPM melalui kempen SKSP... satu keluarga, satu profesional. Tajuk itu agaknya tersilap cetak. Sepatutnya "setiap keluarga Malaysia seorang profesional?"

3. "Istilah Bahasa Malaysia berkuatkuasa serta-merta" - kandungan buku sedia ada tak perlu ditukar: Hishamuddin. Kabinet meluluskan perkara tersebut dua minggu lalu. "Bagi saya ia tidak menimbulkan masaalah kerana perubahan hanya penggunaan istilah," katanya.

Rangkuman ketiga-tiga tajuk itu mengingatkan kembali kepada kita betapa dasar yang dibuat empat dekat lalu keatas "penggunaan tulisan jawi" di sekolah-sekolah Kebangsaan; memhasilkan rantaian impak yang amat mendalam. Lihatlah betapa kebanyakan ibu bapa dan anak-anak kita yang masih terpasaksa membaca Al-Quran dalam versi rumi tanpa tajwidnya!