berkelah

14-17 Ramadhan berada di Kuantan, memenuhi jemputan sebuah agensi Kerajaan Negeri yang di dalam proses pengkopratan hujung tahun ini... Gambar di atas dirakamkan dari bilik hotel petang kelmarin - berhadapan dengan Masjid Negeri Sultan Ahmad I, Kuantan; 10 minit sebelum masuk waktu Maghrib.

Satu 'pengalaman baru' budaya berpuasa di Malaysia... berkelah (sakan) dan berbuka di padang MPK! Kawasan strategik untuk berdakwah /dan beribadat... namun sehingga akhir solat tarawih, pekerja MPK masih tekun membersihkan sampah yang melaut!

...yang mendukacitakan, dalam masa yang sama masih ada kelompok-kelompok yang bagaikan 'sedang bersantai di bawah cahaya bulan penuh'. [Juga... yang menjolok mata!]. Aktiviti-aktiviti yang sedang berlangsung di masjid bagaikan mendengar radio sahaja bagi mereka!

Aduhai, anak bangsaku... yang terus mencipta budaya Malaysia Boleh!

Nota
Keadaan mungkin berbedza sekiranya pihak yang berkuasa 'menganjurkan' perkelahan tersebut menyediakan skrin besar (di padang MPK tersebut) dan menghidangkan rakaman taskirah 30 minit sebelum berbuka puasa.

Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.