50 tahun penerokaan angkasa lepas


4 Oktober 2007 merupakan ualangtahun ke 50 penerokaan angkasa lepas. Perlumbaan penerokaan angkasa di antara USA dan bekas Soviet Union bermula dengan perlancaran roket Sputnik 50 tahun lalu [klik INTERACTIVE FEATURES - 50th Anniversary of the Space Age]
Jelas kini kehebatan Russia dalam penerokaan angkasa yang disifatkan sebagai 'propaganda negara'. Penerokaan angkasa kini tidak lagi inisitif sesebuah negara secara persendirian - kerana kos yang teramat tinggi! Kewujudan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) adalah bukti kerjasama antarabangsa dalam penyelidikan sains angkasa sejagat.
Apa yang menarik, Malaysia selepas mencapai 50 tahun kemerdekaan memulakan langkah awal - yang jika ingin menjadi salah satu negara pemain di dalam bidang kajian sains angkasa mungkin terpaksa melalui proses pembangunannya 100 tahun lagi?.... Kenyataan ini mungkin menggembirakan beberapa pihak... perkataan 'spaceflight participant' kepada 'astronaut'
[Oct. 1, 2007: NASA astronaut Peggy Whitson, the first female commander of the International Space Station, prepares for an Oct. 10 launch with her Expedition 16 crewmate Yuri Malenchenko and Malaysia's first astronaut Sheikh Muszaphar Shukor. Whitson, and NASA's second female shuttle commander Pamela Melroy, will command a joint space station construction mission in late October].

Perlu di ingat, China selaku 'kuasa besar' baru masih lagi 'tidak dibenarkan' menyertai penerokaan ISS - akibat dari diskriminasi politik dan momok-momok USA dan sekutu-sekutu Baratnya!

Cuba banyangkan penglibatan Malaysia di dalam era penerokaan angkasa dalam tempoh 100 tahun dari sekarang? Ikuti jejak-jejak penerokaan 50 tahun angkasa lepas - kisah kejayaan dan tragedi dalam 'kerakusan' manusia menakluki angkasa raya.
Foto kredit: NASA, Space.com