BERFIKIR secara STRATEGIK

Catatan SifuPTS Ancaman Serius Mentaliti BAU menarik perhatian yang lebih berbanding sebelumnya, sejak mula memasuki kuliah-kuliah beliau.

Bukan kerana ianya berkait rapat dengan penulisan buku adaptasi yang dicatat sebelum ini, tetapi ianya seolah-olah tidak "menarik minat" untuk berdiskusi - walau pun yang dibangkitkan adalah isu survival. Mentaliti survival adalah komponen yang amat penting dalam proses memandaikan bangsa.

Pertanda atau indikator yang ditinggalkan itulah memberi suntikan motivasi baru betapa penulisan dalam siri budaya pemikiran strategik perlu dipercepatkan, insyaAllah.

Bersama-sama ini ditinggalkan rangsangan daripada SifuPTS:

sab2 Says:
June 25th, 2007 at 9:07 pm
Puan Sifu,assalamu’alaikum.

Memang benar mentaliti ‘business-as-usual’ (BAU) merupakan acaman serius kepada bisnes, tidak kira apa jua saiz dan jenisnya. BAU boleh diandaikan menanti ‘yang datang bergolek’ di dalam persekitaran bisnes yang telah matang atau dalam proses kearah itu. Namun persekitaran serupa itu amat rapuh, yang sememangnya tidak pernah bertahan lama.

Daya tahan berterusan di dalam persekitaran kompetitif dibina berpasakkan halatuju strategik. Halatuju strategik pula dipagari ’strategic initiatives’, musuh BAU. Disinilah lahirnya inovasi bisnes, atau lebih tepat lagi budaya pemikiran strategik - mentaliti survival yang perlu wujud dan diamalkan.

kearah (SALAH) = ke arah (BETUL)
disinilah (SALAH) = di sinilah (BETUL)

Tuan Sab2,
Bolehkah Tuan terangkan konsep ‘pemikiran strategik’ dalam sebuah buku yang nanti PTS terbitkan. PS ini sungguh penting tetapi kemahiran berfikir secara PS inilah yang kita belum pandai. Judul buku itu “Berfikir Secara Strategik”. Insya Allah meletup. Saya sudah lama mahu menulis buku seperti ini, tetapi saat ini pun sedang menulis 6 buku serentak, jadi belum sempat juga.