ingati kekasih

Alhamdulillah, berkesempatan dalam pengisian Maulidur Rasul 1430H di Masjid Darul Ehsan Subang Jaya - sejak Maghrib semalam hinggalah selepas Isya' malam ini... Pengisian yang banyak manfaatnya.

Apa pentingnya kita umat di akhir zaman ini MENGINGATI tarikh keramat 12 Rabiul Awal setiap tahun?

Tentu sekali jawapannya adalah
"...menzahirkan rasa kecitaan kita kepada
Nabi Muhammad s.a.w."


Nabi Muhammad s.a.w. itu diutus untuk membawa rahmat sekelian alam. Mencintai Nabi bermakna mempertahankan syiar Islam yang dibawanya. Kecintaan kepada Rasulullah itu perlu dihidupkan dalam kehidupan kita. Sepanjang masa - bukan satu hari itu sahaja!

Dari satu sudut, Allah telah menurunkan siri ujian-ujian keatas umat Islam dalam "bentuk peperangan" sepanjang zaman. Rata-rata tidak memihak kepada umat Islam. Bermula dengan kekalahan dalam peperangan Uhud... sehinggalah ke hari ini - penderitaan Gaza!.

Pengajaran yang kekal sepanjang zaman dari gugur syahidnya 70 sahabat di Uhud itu adalah berpunca dari KETIDAK TAATNYA tentera Islam kepada Rasulullah. Namun, kekalahan Islam dalam perang Uhud itulah sebenarnya bertapaknya kemenangan syiar Islam.

Sejarah 'penyembelihan' umat Islam yang dilakukan seadanya dalam peperangan-peperangan selepas zaman kegemilangannya sehingga ke hari ini tidak sedikit pun menghapuskan cahaya Islam...ianya hanyalah sebagai 'hukuman dunia' kerana tidak mentaati Rasulullah - disamping hukuman di akhirat, yang hanya terlepas melalui syafaatnya!

Sebenarnya itulah anugerah dan janji Allah
mengutuskan Nabi Muhammad s.a.w;
kemenangan akan berpihak kepada Islam akhirnya.

Mencintai Nabi Muhammad s.a.w. sepanjang masa
hakikatnya adalah menghidupkan syiar Islam!


Hanya Allah Yang Maha Mengetahui dan Maha Pengampun.