indahnya ANGKAsaRAYA...

Hari ini masuk hari ke 19 kita berpuasa. Malam nanti tarawih yang ke 20... dan masuklah kita ke fasa ke 3 bulan Ramadhan. Permohonan setiap yang telah mendapat Rahmat dan KeampunanNya, pasti pula inginkan dilepaskan dari azab api Neraka Allah!... Namun, di fasa ke 3 inilah ramai di antara kita yang tewas... tewas kerana angka hari untuk beraya semakin hampir.
Kali ini kita bicara pula betapa indahnya ANGKAsaRAYA, buka pasal raya... Program angkasa lepas yang di kendalikan Agensi Angkasa Persekutuan Russia, dalam bahasa mereka di panggil Roskosmos (RKA) - samalah seperti NASA bagi Amerika Syarikat - adalah program jangka panjang.
Tertarik dengan program mereka menanamkan minat kanak-kanak dengan sains angkasa lepas... yang mereka sifatkan sebagai satu 'propaganda' Negara. Dan di Gagarin Cosmonaut Training Centre (GCTC) Star City, berhampiran Moscow ada program "GCTC for Kids" - yang dengan tagline bermaksud "Relay for Stars".
Lihat dua imej di bawah itu: proses memantapkan minda dengan melihat keajaiban alam dan kreativiti minda dalam logo "surat untuk krew ISS"...
kuizMINDA ISS XVI ke2:
a. apakah falsafah Program Angkasawan Negara (PAN)?
b. mengapa Russia meletakkan program angkasanya sebagai satu propaganda?
c. PAN itu projek penanda aras (benchmarking) kearah Visi2020 atau politik?