bala' 31.12.2009

KEMASKINI |4 Januari 2010| 
Sejak dua hari yang lalu barulah media arus perdana terlalak-lalak... seakan-akan cuba menutup beberapa isu panas yang menjadi penutup tahun 2009. 

Dikongsi renungan mendalam Mohd Sayuti Omar yang mungkin dapat menjelaskan duduk perkara:

"...Alasan diberikan pemimpin ini perkataan Allah itu boleh digunakan kerana ianya adalah hak sejagat. Perkataan Allah itu hak semua orang jadi tidak menjadi masalah kalau pihak mana hendak menggunakannya.

Saya tidak tahu sejauh mana pemimpin itu dapat membaca kilau dalam kilat dalam kes ini. Apakah pihak Kristian akan menggunapakai maksud perkataan Allah itu seperti mana difikirkan tokoh politik berkenaan atau sebaliknya? Tidakkah tokoh parti itu mengira bahawa ada maksud tersirat yang jauh lebih dalam di sebalik kesungguhan Kristian ingin mengguna perkataan berkenaan? Sesiapa pun tidak boleh menafikan bahawa machinery Kristinity lebih halus, canggih dan sistemetik..."

................................................................................
Selain dari imbasan berita TV di Astro, nampaknya media arus perdana seakan-akan tidak sedar adanya berita 'kekalahan' di mahkamh bagi pihak umat Islam negara ini. Islam yang termaktub sebagai agama rasmi dari sudut perlembagaan negara kini menerima satu lagi fitnah!

Mahkamah memutuskan Gereja Katholik dan The Herald boleh menggunakan perkataan ALLAH di setiap penerbitan dan Sunday sermon.

Keputusan mahkamah ini adalah satu lagi bala’ dan ummat Islam menerima satu lagi tekanan dan kekecewaan. Hakim kes berkenaan menggunakan asas kebebasan agama sebagai nadi keputusan. 


Dari sudut kebebasan, sememangnya ianya seolah-olah tiada masalah. Impaknya akan dirasai oleh generasi dan anak cucu kita nanti.


Baca entri selanjutnya  HjMuda DI SINI

Semoga Allah memberi keampunan di atas kelalaian kita semua...  Tetapi itukah sahaja ratapan kita?