Impian 50 Tahun

Kelmarin, Azrul pemuda lulusan ijazah IT dari UTM menghantar dan melengkapkan pemasangan perisian komputer meja yang baru dibeli secara hardware terpilih-pilih. Sudah 5 tahun berkerja dengan kedai taukeh Cina dotcom di Subang Parade; menimba pengalaman.

Selepas membuat regangan-regangan otot-otot dan sarapan awal pagi, memasuki kuliah mingguan Sifu PTS:

Khutbah Jumaat PTS: Bahasa Komitmen
Dalam salah satu hadith Nabi Muhammad, beliau tidak membenarkan kita menggunakan perkataan yang bermakna ‘kalau’ atas alasan perkataan itu adalah perkataan yang ‘lemah’.

Rupa-rupanya, lebih seribu tahun kemudian, pakar-pakar konumikasi persuasif Barat juga menyenaraikan perkataan ‘if’ sebagai perkataan yang tidak boleh digunakan apabila kita bermaksud hendak mendapatkan keyakinan orang.

Alasan yang dikemukakan oleh pakar-pakar Barat itu adalah perkataan ‘if’ (kalau) adalah perkataan yang menunjukkan orang yang menggunakannnya itu tidak mempunyai komitmen mahu melakukan apa yang dikatakannya. Patutlah… perkataan ‘if’ dan ‘kalau’ menjadi perbendaharaan kata orang-orang politik.

Baca buku ‘Straight Thinking, Crooked Thinking’ yang amat terkenal itu, di mana kita diberitahu apabila kita hendak melepaskan diri daripada janji yang kita buat, gunakan ‘if’ dan ‘kalau’ sebanyak-banyaknya semasa membuat janji itu. Jadi, apabila orang menagih janji tersebut, kita dapat katakan, “Saya kata, ‘kalau’….”

Rupa-rupanya, perkataan ‘if’ dan ‘kalau’ adalah salah satu ciri bahasa mereka yang hipokrit, yang munafik, yang berjanji palsu.

Patutlah Nabi Muhammad menggunakan perkataan ‘apabila’ atau ‘when’. Perkataan ini adalah perkataan yang mengandungi komitmen.

Nota Kuliah:Puan Ainon Mohd

Presiden,Universiti Terbuka PTSainon@pts.com.my
Hakcipta Terpelihara Universiti Terbuka PTS 2006

sab2 Says:
June 15th, 2007 at 9:30 am
Puan Sifu, assalamu’alaikum.

Apabila menjurus kearah suatu komitmen, yang pastinya ada keyakinan;

Apabila dalam keyakinan ada kebenaran, yang pastinya mengajar kita mencipta fakta yang tepat;

Apabila kebenaran tidak perlu mencari tempat bersembunyi, yang pastinya mati dalam kebenaran itu adalah kehidupan; dan

Apabila ayat-ayat di atas ditulis, yang pastinya pembelajaran telah bermula.


Warta pagi ini memaparkan tiga tajuk pilihan:

1. "Impian 2057 PM" - mahu Malaysia di puncak dunia dalam semua bidang, dan menjadi tajuk utama semua akhbar arus perdana hari ini. Satu halatuju strategik yang sememangnya cantik.

2. "Setiap keluarga Melayu seorang profesional" - kata TPM melalui kempen SKSP... satu keluarga, satu profesional. Tajuk itu agaknya tersilap cetak. Sepatutnya "setiap keluarga Malaysia seorang profesional?"

3. "Istilah Bahasa Malaysia berkuatkuasa serta-merta" - kandungan buku sedia ada tak perlu ditukar: Hishamuddin. Kabinet meluluskan perkara tersebut dua minggu lalu. "Bagi saya ia tidak menimbulkan masaalah kerana perubahan hanya penggunaan istilah," katanya.

Rangkuman ketiga-tiga tajuk itu mengingatkan kembali kepada kita betapa dasar yang dibuat empat dekat lalu keatas "penggunaan tulisan jawi" di sekolah-sekolah Kebangsaan; memhasilkan rantaian impak yang amat mendalam. Lihatlah betapa kebanyakan ibu bapa dan anak-anak kita yang masih terpasaksa membaca Al-Quran dalam versi rumi tanpa tajwidnya!