Kurma Malaysia


KURMA spesis KL1

Bila kita berbicara tentang tanaman pokok kurma atau tamar, kita akan terbayang pokoknya yang banyak ditanam di Padang pasir, bercuara panas dan kering.Tetapi kurma juga boleh hidup dan berbuah di California dan beberapa tempat sejuk yang lain. Tetapi telah sinonim dengan kita bahawa pokok kurma tumbuh di padang pasir yang panas dan kering.


Berdasarkan keterangan diatas, negara kita yang kedudukannya di Asia Tenggara dan ditengah tengah antara panas dan sejuk, kenapa tidak ada yang terfikir mencari jalan dan kaedah untuk membolehkan pokok kurma tumbuh dan berbuah di sini. Sedangkan kita tahu bahawa pokok kurma adalah sama spesis dengan pokok kelapa sawit. kelapa dan juga salak. Boleh hidup dengan suburnya tetapi agak sukar berbuah.

Dengan pengalaman kami selama lebih 9 tahun yang lalu, satu penyelidikan dan percubaan telah dilakukan di suatu daerah di Thailand. Kami telah mencuba menanam berbagai jenis spesis pokok kurma atau tamar tetapi hampir kesemuanya tidak boleh berbunga dan berbuah. Tetapi kami mendapati ada satu jenis yang mampu mengeluarkan bunga...|teruskan|

Baca lanjut di AgroConsultant