mindaJUMAAT: cikgu

Bulan Mei adalah bulan yang penuh dengan tarikh-tarikh keramatnya... Hari Ibu, Hari Belia dan hari ini, Hari Guru.

Hari Ibu kita menghargai pengorbanan seorang ibu. Sehingga diberi taraf sebagai "...Syurga itu di bawah tapak kaki ibu", di sisi Islam.

Kelmarin (15 Mei) pula diistihar sebagai Hari Belia. Usia belia dikatakan sebagai kehidupan di antara "dua alam kelemahan".... ketika bayi/kanak dan pasca usia emas. Yusuf Qaradawi pernah memberi pandangan jauhnya "...belia adalah CERMIN kepada kekuatan sesuatu bangsa di masa hadapan!". Bagaimana cermin belia (Melayu) kita sekarang?

Hari ini Hari Guru... Teringat ketika berkhidmat sebagai guru di SMV Muar (30 tahun lalu) sebagai "Pegawai Perkhidmatan Gred T1". Terpaksa meninggalkan kerjaya perguruan (kurang dari 6 bulan) kerana 'merebut peluang' untuk melanjutkan pelajaran (ke luar negara, ketika itu) di bidang kejuruteraan.

Laungan "terima kasih Cikgu!..." (alunan kuat yang berlagu) masih segar di ingatan, khususnya ketika di sekolah rendah. Hari ini ramai di antaranya telah menyahut panggilan Illahi.

Salah seorang daripadanya adalah Allahyarham Tan Sri Abdul Rafie bin Mahat, bekas Ketua Pengarah Pendidikan (yang meninggal dunia tahun lalu). Beliaulah yang banyak memotivasikan saya ketika di Tingkatan I-III dahulu... Setiap kali bersua muka beliau (sebagai seorang guru) dengan bangganya bercerita tentang anak muridnya (dengan siapa jua yang berada bersamanya). Kenangan terakhir adalah pertemuan di dalam penerbangan ke Kota Kinabalu tiga tahun lalu (ketika beliau berkhidmat dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan).

Semoga roh-roh guru yang pernah mendidik saya sentiasa dicucuri rahmat dan dilapangkan pusaranya. Amin.