sihat MINDA: dementia


Nyanyuk BUKAN fITRAH Penuaan
Oleh: SHAFINAZ SHEIKH MAZNAN
(Mingguan Malaysia 19 Ogos 2007)

APA perasaan anda apabila ibu atau bapa tersayang tidak lagi mengenali wajah anaknya ini? Bila anda cuba menerangkan siapa anda, dia tidak percaya dan menyebut nama orang lain yang tiada kena-mengena.

Nama itu merupakan nama kawan-kawannya semasa bersekolah dulu dan ketika itu. Malah mereka menuduh anda sengaja mahu dia mati cepat supaya senang anda membolot hartanya.
Dalam hati anda mungkin terdetik: ‘‘Dah nyanyuk agaknya orang tua ni!” Sebagai seorang anak, kesabaran anda mungkin hadiah tidak ternilai buat mereka dalam situasi sebegitu.

Ibu bapa anda mungkin mengalami dementia, istilah perubatan bagi nyanyuk yang diambil daripada perkataan latin iaitu de bermaksud jauh dan mens, minda atau otak (kemerosotan daya ingatan/pemikiran).

Uniknya dengan orang nyanyuk, mereka boleh mengingati dengan jelas apa yang berlaku bertahun-tahun lampau ketika zaman penjajahan Jepun dahulu misalnya.
Sebaliknya, mereka lupa apa yang baru sahaja dilakukan dalam tempoh lima minit. Contohnya, walaupun badan mereka masih disaluti buih sabun, apabila ditanya: “Ayah dah mandi ke belum?” mereka akan bermati-matian menafikannya. Baca seterusnya